7 min read

Prequalified WPS Changes That Force Requalification: AWS D1.1

Many fab shops assume any change to a prequalified WPS is free. AWS D1.1:2025 defines specific limits — exceed them and you need a tested WPS backed by a PQR.

New to procedures? Start with WPS welding: what a welding procedure specification is, with a filled-in example.

The prequalified WPS route under AWS D1.1 is one of the code's most practical provisions. By meeting a defined set of Clause 5 requirements, a fabricator can establish a valid WPS without test welding and without a procedure qualification record. For high-volume shops using common processes on standard structural steels, this reduces qualification costs significantly.

But the route has hard boundaries. When a fabricator revises a prequalified WPS — changing the base metal, joint design, filler metal, or process parameters — it is easy to unknowingly step outside those boundaries. The result is a WPS that appears prequalified but is not, and therefore has no code standing if challenged by an inspector, engineer of record, or third-party auditor.

This article covers the specific types of changes that end the prequalified route and require a tested WPS backed by a PQR.

Understanding the Prequalified WPS Route

A prequalified WPS is one that meets all requirements of Clause 5 of AWS D1.1:2025. The underlying logic is that certain process-material-joint combinations have been demonstrated through decades of structural welding practice to produce sound welds when the specified parameters are followed. No individual test qualification is required because the "test" was done across the industry long ago.

The trade-off is rigidity. Prequalified status is conditional — it lasts only as long as every WPS parameter remains within the prescribed limits. The moment you step outside, you are in tested-WPS territory, governed by Clause 6, and you need a PQR to back it up.

Many fabricators understand this in principle but miss it in practice because they treat WPS revisions informally, changing parameters without systematically checking Clause 5 compliance.

Change 1: Base Metal Outside Table 5.6

The most common trigger for losing prequalified status is specifying a base metal not listed in Table 5.6. Prequalified base metals are a defined set of common structural steels — A36, A572, A992, A913, A588, and others. The groups in that table (I, II, III, IV) define matching and strength-level requirements.

A fabricator adding A514 or A517 to a WPS that was otherwise prequalified immediately loses prequalified status. A514 and A517 are not in Table 5.6. Welding on quenched-and-tempered high-strength steels requires a tested WPS with a PQR. The same applies to any novel or proprietary steel grade that is not explicitly listed.

A252 pipe piling steel is another steel that must be qualified by test — it is not prequalified. When a fab shop's footprint expands to include pipe piling work, this catches them off guard.

Change 2: Non-Prequalified Joint Geometry

Prequalified joint details are defined in the figures of Clause 5 of AWS D1.1:2025 — specifically Figures 5.1 (CJP groove joints), 5.2 (PJP groove joints), and 5.3 (fillet welds). Each figure shows permitted joint geometries with defined ranges for root opening, root face, groove angle, and joint access.

If a shop modifies a joint detail to something not shown in those figures — for example, a J-groove with dimensions outside the tolerances listed, or a double-bevel with a geometry not matched by any prequalified detail — the WPS is no longer prequalified. The shop is now using a custom joint that must be qualified by test.

This happens frequently when designers or project engineers specify "shop-optimized" joint details for fit-up or material efficiency. Even minor deviations from the code-listed dimensions can push the joint outside the prequalified range.

Change 3: FCAW-S on CJP Groove Welds

Self-shielded flux-cored arc welding (FCAW-S) has specific limitations under Clause 5. It is not prequalified for CJP groove welds in structural applications. Fab shops that routinely use FCAW-S outdoors for fillet welds — where shielding gas is impractical in wind — sometimes attempt to apply the same prequalified approach to groove welds. The code does not allow this.

If FCAW-S is needed on a CJP groove weld, a tested WPS is required. The PQR must be conducted with the specific electrode classification used in production, in the positions required.

Conversely, FCAW-G (gas-shielded) does have prequalified status for groove welds under the conditions specified in Clause 5, including appropriate shielding gas flow and coverage requirements.

Change 4: Positions Not Covered by the Prequalified Parameters

Clause 5 defines which positions are prequalified for each process and joint type combination. Some combinations are simply not covered. When a fabricator extends a prequalified WPS to a position it does not qualify, prequalified status is lost.

For example, vertical-down (3G-down) progression is not prequalified for CJP groove welds under AWS D1.1. This is one of the most frequently encountered violations in field audits: a shop's prequalified WPS says "all positions" but the code prohibits vertical-down CJP groove welding under the prequalified route.

Shops adding overhead work (4G/4F positions) to a WPS that was written for flat and horizontal should verify that the process parameters and joint geometry remain prequalified for overhead. Overhead position welding has different heat input behavior and bead geometry.

Change 5: Non-Listed Filler Metals

Clause 5 lists the approved filler metal classifications for each process in the prequalified route. If the shop switches to a filler metal classification not in that list, the WPS loses prequalified status.

This can happen when:

  • A procurement team substitutes a different brand whose classification suffix differs from the approved list (for example, switching from E71T-1C to E71T-12C without checking code acceptance).
  • The shop starts using a new AWS A5.36 designation that came into use with the 2025 edition and has not yet been confirmed as prequalified for the applicable joint type.
  • A low-hydrogen process substitutes a non-low-hydrogen electrode to reduce cost.

The filler metal classification must exactly match what is listed in the prequalified filler metal table for the process. Using a structurally equivalent but code-unlisted classification removes prequalified status.

Change 6: Minimum Preheat and Interpass Temperature Violations

Prequalified WPSs must comply with the minimum preheat values in Table 5.11 for the applicable steel and thickness combination. Reducing preheat below the Table 5.11 minimum — even if the shop's experience suggests it is unnecessary — is not permitted within the prequalified route.

Similarly, exceeding a maximum interpass temperature where the code sets one (for example, for CVN-toughness joints involving supplementary essential variables under Table 6.8) takes the weld outside the qualified envelope.

If the production job requires preheat below Table 5.11 values, the fabricator must qualify a WPS by test under Clause 6 with the reduced preheat. The PQR then defines the tested condition.

Rule library based on AWS D1.1:2025; verify against your governing edition.

Change 7: Exceeding Bead Width or Pass Thickness Limits

Clause 5 imposes limits on bead width and pass thickness for certain joint types. Single-pass fillet welds have a maximum size limit — above that limit, a multi-pass WPS is required. For groove welds, maximum bead thickness relative to the joint preparation restricts pass geometry.

Shops chasing productivity by increasing wire feed and voltage to deposit thicker beads in a single pass often violate these limits. The result is a WPS that is technically non-prequalified, even though the welds may look acceptable on visual inspection.

Managing Changes Without Losing Prequalified Status

The safest approach is to treat every proposed WPS revision as requiring a Clause 5 compliance review before the change is made. A quick checklist:

  1. Is the new base metal in Table 5.6?
  2. Is the joint geometry shown in the Clause 5 figures within the listed dimension ranges?
  3. Is the filler metal classification in the prequalified list for this process?
  4. Is the proposed position combination covered for this process and joint type?
  5. Does the FCAW variant (G or S) match what the code allows for the joint being welded?
  6. Does preheat meet or exceed Table 5.11 for the applicable steel and thickness?
  7. Do bead width and pass thickness remain within Clause 5 limits?

If any answer is no, the WPS must either return to a compliant parameter set or move to a tested WPS with a PQR.

The Cost of Getting It Wrong

A prequalified WPS that is actually non-prequalified is not just an administrative problem. If discovered during a third-party audit, AISC certification review, or special inspection, the fabricator may face:

  • Rejection of the WPS and demand for PQR qualification of production already welded
  • Cost of NDE re-inspection on welds made under the deficient WPS
  • Production shutdown pending qualification
  • Contractual notice to the engineer of record

The cost of a PQR run proactively is far lower than the cost of a retroactive disqualification.

For a WPS system that automatically flags prequalified parameter violations before you commit production welds, see our welding procedure software.

Related Articles

FAQ

Frequently asked.

Does a change to a prequalified WPS ever require a new PQR?
Yes. A prequalified WPS operates within limits defined by Clause 5. Any change that takes the WPS outside those limits — a non-listed base metal, a non-prequalified joint geometry, a prohibited process-position combination — requires a tested WPS qualified by a PQR under Clause 6.
Is FCAW-S prequalified for CJP groove welds under AWS D1.1?
No. Self-shielded flux-cored electrodes (FCAW-S) are not prequalified for CJP groove welds in AWS D1.1. FCAW-S has specific limitations in Clause 5 and is prequalified only for fillet welds and PJP groove welds within defined parameter ranges. CJP groove welds using FCAW-S require a tested WPS.
Can I rewrite a prequalified WPS to add a second welding process and remain prequalified?
Yes, if each process individually meets Clause 5 requirements for the joint being welded. Combination WPSs are allowed under AWS D1.1, but each process's parameters must comply with its own prequalified limits, and the joint geometry must be prequalified for all processes used.
What happens if my prequalified WPS calls for an unlisted filler metal?
If the filler metal is not in the prequalified filler metal list for that process (defined in Clause 5), the WPS cannot use the prequalified route. You must qualify by test with a PQR using the actual filler metal.

More from the blog